Ana içeriğe atla

BOZA

9 Mayıs 2019 Perşembe


Boza

Boza neredeyse milli bir gelenek haline geldi. Neden diye akşam otururken aklıma geldi ve merak ettim ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.
Boza’nın ortaya ilk çıkışı 8-9 bin yıl önce Mezopotamya’ya dayanır. Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinde Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga Havzası’na doğru geniş bir coğrafyaya yayıldığı bilinir. Boza’nın dünyadaki yayılışı Türklerin göçleriyle gerçekleşmiştir. Yunanlı tarihçi Ksenophon, M.Ö. 401 yılı sonunda Doğu Anadolu’da Boza yapıldığını ve hazırlandıktan sonra çömlek kaplarla toprağa gömüldüğünü belirtmiştir. İlk çağlarda darı, arpa gibi hububat fermantasyonları ile elde edilen Boza, çeşitli isimlerle Mısır ve Trakya’da yayılmıştır.

                                                      Halime Kaya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYRAN

  9 Mayıs 2019 Perşembe  Ayran   Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer Türkiye'dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler'in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.   Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.                                        Hasan Yiğit Taşöz,            Buğra Samet Parlak ve Kadir Kaya

KOLA

9 Mayıs 2019 Çarşamba Kola Kola benim küçüklüğümden beri hayatımda önemli yerde olan içicektir.  Kola; karamel ile renklendirilen, şekerli veya tatlandırıcılı, kafein içeren, alkolsüz, sodalı bir içecek. Botanikte Cola acuminata olarak geçen ağacın meyveleri ve onun meşrubat olarak kullanılan haline verilen isimdir. Bu meyvenin tohumunun kırmızı bir suyu vardır.                    Tipik bir cam şişede                                  kola Kolasız bir yaşam düşünemiyorum.                                            Yavuzhan Aslan

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

8 Mayıs 2019 Çarşamba Demirhindi Şerbeti Bugün size çok sevdiğim bi içecek olan demirhindi şerbetini tanıtmak istiyorum. Demirhindi bir tülbent içine konur ve suda kaynatılır. Süzülğr ve içine istenen miktarda şeker veya bal konur ve bir miktar daha kaynatılır. İsteğe göre Tarçın, Karanfil, Zencefil eklenebilir. Soğuduktan sonra şişelere doldurulur ve soğuk olarak servis edilir. Osmanlı saraylarında yazın devamlı tüketilen enfes bir şerbettir. Demirhindi Şerbeti hazır satıldığı gibi yapılışı da kolaydır.                                                Ahmet Melih Parlak