Ana içeriğe atla

OSMANLI ŞERBETİ

9 Mayıs 2019


Osmanlı Şerbeti


Osmanlı gibi büyük bir imparatorluğun içeceklerinden bahsetmezsek olmaz. Şerbet nasıl Osmanlı'da bu kadar benimsenmiş bir içecek? Merak ettim doğrusu...

Geçmiş yıllarda "Temr-i Hindi" denilen zamanla değişerek demirhindi olan şerbet Hindistan ve Uzak Doğu ülkelerinde yetişen 20-25 metreye kadar ulaşılan tamarit adlı bir ağacın meyvelerinden yapılır. Yaklaşık 500 senedir sofralara tat katmaktadır. Bir hikayesi de var.

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü yeniçeri ortalarını ziyaret ederken susamış ve soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde hemen buz gibi bir demirhindi şerbeti ikram etmişler. Kanuni bu şerbeti o kadar beğenmiş ki o tası altınla doldurup şerbeti yapan ustaya yollamış.

İçerisinde baldan, karanfil, zencefil, zerdeçal, tarçın, vanilya, kakuk ada çayına kadar zengin baharat çeşitlerini barındıran demirhindi mayhoş tadı ve lezzetiyle osmanlı sarayının belli başlı içeceği olmasıyla beraber yüzyıllar öncr yaşanan bu kültürü bizlere hatırlatarak her yudumda o dönemlere geri götürür.

Günümüzde İtalya ve Fransa'da tamarindu adıyla revaçta olan bu şerbet içerdiği baharat çeşitlerinin birleşiminden dolayı birçok hastalığa iyi gelmektedir mide hastalıklarına iyi gelip mide ağrılarına ve ekşimesini giderir. Soğuk algınlığı ve nezle için faydalıdır. Aynı zamanda vücudu rahatlatmasıyla beraber ruhsal sıkıntıları gidermeye yardımcı olur.

                                          Sudem Ekin Avcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AYRAN

  9 Mayıs 2019 Perşembe  Ayran   Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. En çok tüketilen yer Türkiye'dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler'in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.   Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.                                        Hasan Yiğit Taşöz,            Buğra Samet Parlak ve Kadir Kaya

KOLA

9 Mayıs 2019 Çarşamba Kola Kola benim küçüklüğümden beri hayatımda önemli yerde olan içicektir.  Kola; karamel ile renklendirilen, şekerli veya tatlandırıcılı, kafein içeren, alkolsüz, sodalı bir içecek. Botanikte Cola acuminata olarak geçen ağacın meyveleri ve onun meşrubat olarak kullanılan haline verilen isimdir. Bu meyvenin tohumunun kırmızı bir suyu vardır.                    Tipik bir cam şişede                                  kola Kolasız bir yaşam düşünemiyorum.                                            Yavuzhan Aslan

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

8 Mayıs 2019 Çarşamba Demirhindi Şerbeti Bugün size çok sevdiğim bi içecek olan demirhindi şerbetini tanıtmak istiyorum. Demirhindi bir tülbent içine konur ve suda kaynatılır. Süzülğr ve içine istenen miktarda şeker veya bal konur ve bir miktar daha kaynatılır. İsteğe göre Tarçın, Karanfil, Zencefil eklenebilir. Soğuduktan sonra şişelere doldurulur ve soğuk olarak servis edilir. Osmanlı saraylarında yazın devamlı tüketilen enfes bir şerbettir. Demirhindi Şerbeti hazır satıldığı gibi yapılışı da kolaydır.                                                Ahmet Melih Parlak